Във връзка с преминаването на счетоводния ни софтуер към друга валута, няма да обработваме поръчки получени от 19ти Декември 2025 до 9ти Януари 2026.

Поръчките получени през този период ще бъдат обработени приоритетно след 10ти Януари 2026.

Да си свариш бира в Пентагона ... (Част 1)

Да си свариш бира в Пентагона ... (Част 1)

2024-03-02 14:32:52 514




ref.   Не става дума за сградата на Министерството на Отбраната на САЩ, макар, че доста бих се учудил ако никой не си вари бира там … а за варка със SOUS-VIDE уред в тенджера и сито от неръждаема стомана, но за това след малко …   


Моят основен опит като домашен пивовар натрупах с 30 литров Grainfather.


Когато я купувах, машинката беше два пъти по евтина от Speidel, с добре разработен маркетинг, а другите подобни “private labeled” аналози тепърва се появяваха, като при това не бяха особено по-евтини.


Тъй като бях наясно, че купувам високо специализирана играчка, която ще стане напълно непотребна ако поради някаква причина спра с това хоби, Grainfather ме привлече не толкова с цената и маркетинга, а с възможността да се ползва и като „казан“ за варене на уиски. В крайна сметка – в една българска къща задължително трябва да има „казан“, нали ?


Е, положителното нещо на машинката беше, че с нея се научих да варя бира…


Недостатъкът беше, … и това не е недостатък само на този бранд, а на всички подобни машинки … , че почти не е имало случай при варка нещо да не се оплеска, или по точно – „оплиска“...

За голямо съжаление, при този тип варилки, почти всяка бирена варка завършва, освен с чистене на уреда (което определено не се случва, както показват в маркетинговите клипове в YouTube), така и със сериозно проветряване и чистене на помещението, в което сте варили, а впоследствие - и с няколкодневни усилия да се сдобрите за пореден път с останалите членове на семейната общност, която започва нарастващо да не харесва Вашето „миризливо“ и „мазеляческо“ хоби…

За да намалите негативите – от кухнята на апартамента бързо се местите на терасата. После - от терасата на апартамента се местите в кухнята на вилата, и после бързо - на терасата на вилата. След това отивате на барбекюто … и се оказва, че накрая трябва да отидете някъде, където никой друг не влиза …

Ако имате такова помещение – значи всичко е ОК и може да спрете да четете нататък … Аз обаче тогава нямах, или поне не такова, в което можех лесно да поддържам необходимата хигиена, затова още само след няколко варки се замечтах за оборудване, което да може да се пъхне в миялната след варката…а после от миялната – да влезе в шкафа (забележете - шкаф в ед.ч.)


За всичките тези години  – машинките за домашна бира ставаха все по-джиджани, с все по космически дизайн, с WiFi свързаност и приложения за телефон, с възможност за настройка на терморегулатора до стотни от градуса, а времето до секунди, и разбира се - с по-висока цена. Никой обаче не ги направи по-лесни за миене, даже напротив …

В крайна сметка, реших, че може би ще е добра идея – като не мога да си купя такова оборудване – да си направя такова. Иначе казано – реших да се върна обратно към тенджерата … но този път без тензух и без найлонови торби за варене…


Първоначалната идея беше да направя сито за малц от неръждаема стомана и да варя с тенджера, котлон и терморегулатор. Оказа се обаче, че този вариант не работи добре, защото котлона има доста голяма топлинна инерция, и когато терморегулатора изключи, температурата системно надскача зададената с поне 3-4 градуса… Освен това преносимият котлон се оказа подходящ за твърде малка тенджера…по-голямата просто не може да заври.


Подбрах тенджера, която да влиза в миялна, да се събира под аспиратор, да се събира върху плочата с котлоните така, че да оставя поне един свободен котлон, и евентуално да позволява добра центрофуга (..хм!...). Реших да направя ситото с форма на шестоъгълник, за да мога да ползвам обикновен абкант за изработката, а и за да не трябва да измислям специална система на закачането му за промивката…




Концепцията беше готова – поръчах материала, а впоследствие си купих уред за огъване на ламарина, нитачка и неръждаеми нитове. Междувременно се снабдих с една стара неръждаема серпентина от бирен охладител, за да направя пробите на прототипа.


Докато търсех бързовар с терморегулатор, ми хрумна, че може би мога да ползвам SOUS VIDE уред за целта. Бях виждал такива на сайт, който продава и варилки за бира. Тогава го бях подминал, защото този начин на готвене не ми беше интересен … Но фактът, че има стандартно готово решение за потопяем нагревател, с терморегулатор и циркулационна помпа, ме обнадежди.


След като прочетох, че тук там колеги вече са пробвали този начин на варене и са останали доволни, си поръчах SOUS VIDE уред от Klarstein, който дойде след около седмица, при това – О, изненада! – беше на цена без ДДС, защото го поръчах през фирмата си…


Пробвахме как се държи с вода в 26 литрова тенджера, и се оказа, че вдига температурата доста бързо и я поддържа доста добре.


За да може SOUS VIDE уреда да влезе в тенджерата със ситото - от шестоъгълник, то набързо стана петоъгълник …



… и всъщност за този Пентагон става дума…


Крайната цел на проекта е да можем да предложим просто, относително бюджетно решение за варене на домашна бира в апартамент, което за разлика от всички други продукти на пазара да позволява:

  •           Целият комплект да може да бъде измит в стандартна 60 см миялна машина
  •           Целият комплект да се събира в стандартен кухненски шкаф 60 см
  •           Да може да се вари удобно под стандартен кухненски аспиратор
  •           Да бъде, колкото се може по-универсален уред, който да може да се ползва и за други цели


В поредица от няколко публикации в този блог ще публикуваме информация за пробите, които правим, преди да пуснем комплекта за продажба.


© Hops Shop BG, 2024