!!! 50% ОТСТЪПКА за всички видове МАЛЦ, до изчерпване на наличните количествата от реколта 2022 (производство 2023). !!!

...

Да си свариш бира в Пентагона ... (Част 1)

Да си свариш бира в Пентагона ... (Част 1)

2024-03-02 14:32:52 158




ref.   Не става дума за сградата на Министерството на Отбраната на САЩ, макар, че доста бих се учудил ако никой не си вари бира там … а за варка със SOUS-VIDE уред в тенджера и сито от неръждаема стомана, но за това след малко …   


Моят основен опит като домашен пивовар натрупах с 30 литров Grainfather.


Когато я купувах, машинката беше два пъти по евтина от Speidel, с добре разработен маркетинг, а другите подобни “private labeled” аналози тепърва се появяваха, като при това не бяха особено по-евтини.


Тъй като бях наясно, че купувам високо специализирана играчка, която ще стане напълно непотребна ако поради някаква причина спра с това хоби, Grainfather ме привлече не толкова с цената и маркетинга, а с възможността да се ползва и като „казан“ за варене на уиски. В крайна сметка – в една българска къща задължително трябва да има „казан“, нали ?


Е, положителното нещо на машинката беше, че с нея се научих да варя бира…


Недостатъкът беше, … и това не е недостатък само на този бранд, а на всички подобни машинки … , че почти не е имало случай при варка нещо да не се оплеска, или по точно – „оплиска“...

За голямо съжаление, при този тип варилки, почти всяка бирена варка завършва, освен с чистене на уреда (което определено не се случва, както показват в маркетинговите клипове в YouTube), така и със сериозно проветряване и чистене на помещението, в което сте варили, а впоследствие - и с няколкодневни усилия да се сдобрите за пореден път с останалите членове на семейната общност, която започва нарастващо да не харесва Вашето „миризливо“ и „мазеляческо“ хоби…

За да намалите негативите – от кухнята на апартамента бързо се местите на терасата. После - от терасата на апартамента се местите в кухнята на вилата, и после бързо - на терасата на вилата. След това отивате на барбекюто … и се оказва, че накрая трябва да отидете някъде, където никой друг не влиза …

Ако имате такова помещение – значи всичко е ОК и може да спрете да четете нататък … Аз обаче тогава нямах, или поне не такова, в което можех лесно да поддържам необходимата хигиена, затова още само след няколко варки се замечтах за оборудване, което да може да се пъхне в миялната след варката…а после от миялната – да влезе в шкафа (забележете - шкаф в ед.ч.)


За всичките тези години  – машинките за домашна бира ставаха все по-джиджани, с все по космически дизайн, с WiFi свързаност и приложения за телефон, с възможност за настройка на терморегулатора до стотни от градуса, а времето до секунди, и разбира се - с по-висока цена. Никой обаче не ги направи по-лесни за миене, даже напротив …

В крайна сметка, реших, че може би ще е добра идея – като не мога да си купя такова оборудване – да си направя такова. Иначе казано – реших да се върна обратно към тенджерата … но този път без тензух и без найлонови торби за варене…


Първоначалната идея беше да направя сито за малц от неръждаема стомана и да варя с тенджера, котлон и терморегулатор. Оказа се обаче, че този вариант не работи добре, защото котлона има доста голяма топлинна инерция, и когато терморегулатора изключи, температурата системно надскача зададената с поне 3-4 градуса… Освен това преносимият котлон се оказа подходящ за твърде малка тенджера…по-голямата просто не може да заври.


Подбрах тенджера, която да влиза в миялна, да се събира под аспиратор, да се събира върху плочата с котлоните така, че да оставя поне един свободен котлон, и евентуално да позволява добра центрофуга (..хм!...). Реших да направя ситото с форма на шестоъгълник, за да мога да ползвам обикновен абкант за изработката, а и за да не трябва да измислям специална система на закачането му за промивката…




Концепцията беше готова – поръчах материала, а впоследствие си купих уред за огъване на ламарина, нитачка и неръждаеми нитове. Междувременно се снабдих с една стара неръждаема серпентина от бирен охладител, за да направя пробите на прототипа.


Докато търсех бързовар с терморегулатор, ми хрумна, че може би мога да ползвам SOUS VIDE уред за целта. Бях виждал такива на сайт, който продава и варилки за бира. Тогава го бях подминал, защото този начин на готвене не ми беше интересен … Но фактът, че има стандартно готово решение за потопяем нагревател, с терморегулатор и циркулационна помпа, ме обнадежди.


След като прочетох, че тук там колеги вече са пробвали този начин на варене и са останали доволни, си поръчах SOUS VIDE уред от Klarstein, който дойде след около седмица, при това – О, изненада! – беше на цена без ДДС, защото го поръчах през фирмата си…


Пробвахме как се държи с вода в 26 литрова тенджера, и се оказа, че вдига температурата доста бързо и я поддържа доста добре.


За да може SOUS VIDE уреда да влезе в тенджерата със ситото - от шестоъгълник, то набързо стана петоъгълник …



… и всъщност за този Пентагон става дума…


Крайната цел на проекта е да можем да предложим просто, относително бюджетно решение за варене на домашна бира в апартамент, което за разлика от всички други продукти на пазара да позволява:

  •           Целият комплект да може да бъде измит в стандартна 60 см миялна машина
  •           Целият комплект да се събира в стандартен кухненски шкаф 60 см
  •           Да може да се вари удобно под стандартен кухненски аспиратор
  •           Да бъде, колкото се може по-универсален уред, който да може да се ползва и за други цели


В поредица от няколко публикации в този блог ще публикуваме информация за пробите, които правим, преди да пуснем комплекта за продажба.


© Hops Shop BG, 2024