Във връзка с преминаването на счетоводния ни софтуер към друга валута, няма да обработваме поръчки получени от 19ти Декември 2025 до 9ти Януари 2026.

Поръчките получени през този период ще бъдат обработени приоритетно след 10ти Януари 2026.

PrimeTime Kellerbier - Marzen (2023-1)

PrimeTime Kellerbier - Marzen (2023-1)

2024-06-07 15:32:37 4715




Стила Марцен е бира, за която много се говори, но малко хора са опитвали.

Името Marzen идва от периода, в който едно време са я варили (през Март) като това е последната бира, която са правили преди времето да се затопли и да стане неподходящо за варене и най-вече - за отлежаване на бира.

Съответно - Марцена е бил и последната бира, която се е задържала в бъчвите преди началото на следващия сезон - затова през Октомври, когато са изпразвали бъчвите, за да ги напълнят през новия сезон - са изпивали доста от нея.

Традиционно - Марцен е била и бирата на Октоберфест - не знам кога е била сервирана там за последно, но сега определено вече е много трудна за намиране...

Рецептата по-долу е наша интерпретация на прочетеното за стила, като състава е оптимизиран за варилка с обем 30-40 литра.

Имайте предвид обаче, че при 30 литровата варилка (в моя случай - Grainfather 30) трябва доста да се внимава с кипенето и да се обира редовно пяната, защото течността е много малко под ръба на съда... 

Забележка: За бърза поръчка на рецептата - може да използвате линковете  от имената на съставките по-долу или да използвате артикул You Order . В този случай - в текстовото поле напишете PrimeTime Marzen 2023-1 и укажете дали искате всичко, дали искате само малц, и дали искате друго общо количество!

Успех с варенето !

Мал

Съставки (за 30 - 40 литров съд):


Малц

Количество

%

Алтернативи:

Chateau Vienna

2,25 kg

34-35%

 

Виенски малц

от друг производител

 

Chateau Munich Light

2,25 kg

34-35%

 

Weyermann Munich Type I

Best Munich

Viking Munich Light

 

Chateau Cara Ruby

900 g

13-14%

 

Weyermann CaraRed

Best Caramel Aromatic

Viking Caramel 50

 

Chateau Melano

900 g

13-14%

 

Weyemann Melanoidin

Best Melanoidin

Viking Red Ale

 

Chateau Acid

90 g

1,4%

 

Целта на киселия малц е да изсветли цвета и да засили червените тонове…

 

Chateau Smoked

    (phenols 1,2 – 4 ppm)

90 g (max)

1-1,3%,

Целта на пушения малц е да придаде пикантност, без реално да се усеща пушен привкус, затова използвайте малко количество…

ОБЩО:

6,480 kg

 

 


Вода за майшуване: 24-25 литра

Схема на майшуване:

Температура

Описание

Минути

48 оС

mash-in

10

52 оС

протеаза

15

62 оС

β-амилаза

30

67 - 68 оС

β α

45

72 оС

α-амилаза

15

78 оС

mash-out

5


Плътност преди промиване: 15-16 оP

Вода за промиване: 18 - 19 литра @ 80 оС

Обем за варене: прибл. 30 литра 


Време за варене - 60 мин


Хмел (общо около 115 -120 mgA / L):  

горчив: Magnum 16,5 % α => 21 - 22 g 

ароматичен:  Tettnanger 5,1 % α => 15 - 20 g 

5 мин от начало на варенето 50% от Magnum (10 - 11 g)

30 мин от началото 50% от Magnum (10 -11 g)

50 мин от началото (т.е. 10 мин преди края) 100% от Tettnanger (15 - 20 g) 


Краен ектракт: 12-13 оP


Дрожди:

Fermentis SAFLAGER S23

Температура на ферментация 13-14 оС


...ако не разполагате с възможност да поддържате ниска температура за лагерна ферментация, може да използвате дрожди с горна ферментация Fermentis Safale US-05и температура на ферментация 18-20 оС.

С тях ще получите резултат близък до S-23 и достатъчно близък до първоначалния замисъл на рецептата.

Тъй като US-05 имат широк температурен диапазон с висока атенуация, не дават фенолен привкус и произвеждат относително малко плодови естери за ейлови дрожди, те произвеждат пивки бири с профил близък до лагерния...

Допълнително - заради ниската си склонност да флокулират - US-05 остават активни и запазват плавателност във ферментора дълго време след приключване на бурната ферментация, като по този начин бирата се изчиства по-бързо от нежеланите "зелени" привкуси по време на отлежаването.

  

© Hops Shop BG, 2024