!!! Време е за ЧЕРЕН ПЕТЪК и 15% отстъпка до 15 Януари 2025 !!!

Използвайте код за отстъпка FRIDAY2024 при приключване на поръчката и ще получите 15% отстъпка за всички поръчани артикули.

Кодът за отстъпка може да бъде използван многократно до 15 Януари 2025 и се комбинира с други действащи промоции.

PrimeTime Kellerbier - Marzen (2023-1)

PrimeTime Kellerbier - Marzen (2023-1)

2024-06-07 15:32:37 2915




Стила Марцен е бира, за която много се говори, но малко хора са опитвали.

Името Marzen идва от периода, в който едно време са я варили (през Март) като това е последната бира, която са правили преди времето да се затопли и да стане неподходящо за варене и най-вече - за отлежаване на бира.

Съответно - Марцена е бил и последната бира, която се е задържала в бъчвите преди началото на следващия сезон - затова през Октомври, когато са изпразвали бъчвите, за да ги напълнят през новия сезон - са изпивали доста от нея.

Традиционно - Марцен е била и бирата на Октоберфест - не знам кога е била сервирана там за последно, но сега определено вече е много трудна за намиране...

Рецептата по-долу е наша интерпретация на прочетеното за стила, като състава е оптимизиран за варилка с обем 30-40 литра.

Имайте предвид обаче, че при 30 литровата варилка (в моя случай - Grainfather 30) трябва доста да се внимава с кипенето и да се обира редовно пяната, защото течността е много малко под ръба на съда... 

Забележка: За бърза поръчка на рецептата - може да използвате линковете  от имената на съставките по-долу или да използвате артикул You Order . В този случай - в текстовото поле напишете PrimeTime Marzen 2023-1 и укажете дали искате всичко, дали искате само малц, и дали искате друго общо количество!

Успех с варенето !

Мал

Съставки (за 30 - 40 литров съд):


Малц

Количество

%

Алтернативи:

Chateau Vienna

2,25 kg

34-35%

 

Виенски малц

от друг производител

 

Chateau Munich Light

2,25 kg

34-35%

 

Weyermann Munich Type I

Best Munich

Viking Munich Light

 

Chateau Cara Ruby

900 g

13-14%

 

Weyermann CaraRed

Best Caramel Aromatic

Viking Caramel 50

 

Chateau Melano

900 g

13-14%

 

Weyemann Melanoidin

Best Melanoidin

Viking Red Ale

 

Chateau Acid

90 g

1,4%

 

Целта на киселия малц е да изсветли цвета и да засили червените тонове…

 

Chateau Smoked

    (phenols 1,2 – 4 ppm)

90 g (max)

1-1,3%,

Целта на пушения малц е да придаде пикантност, без реално да се усеща пушен привкус, затова използвайте малко количество…

ОБЩО:

6,480 kg

 

 


Вода за майшуване: 24-25 литра

Схема на майшуване:

Температура

Описание

Минути

48 оС

mash-in

10

52 оС

протеаза

15

62 оС

β-амилаза

30

67 - 68 оС

β α

45

72 оС

α-амилаза

15

78 оС

mash-out

5


Плътност преди промиване: 15-16 оP

Вода за промиване: 18 - 19 литра @ 80 оС

Обем за варене: прибл. 30 литра 


Време за варене - 60 мин


Хмел (общо около 115 -120 mgA / L):  

горчив: Magnum 16,5 % α => 21 - 22 g 

ароматичен:  Tettnanger 5,1 % α => 15 - 20 g 

5 мин от начало на варенето 50% от Magnum (10 - 11 g)

30 мин от началото 50% от Magnum (10 -11 g)

50 мин от началото (т.е. 10 мин преди края) 100% от Tettnanger (15 - 20 g) 


Краен ектракт: 12-13 оP


Дрожди:

Fermentis SAFLAGER S23

Температура на ферментация 13-14 оС


...ако не разполагате с възможност да поддържате ниска температура за лагерна ферментация, може да използвате дрожди с горна ферментация Fermentis Safale US-05и температура на ферментация 18-20 оС.

С тях ще получите резултат близък до S-23 и достатъчно близък до първоначалния замисъл на рецептата.

Тъй като US-05 имат широк температурен диапазон с висока атенуация, не дават фенолен привкус и произвеждат относително малко плодови естери за ейлови дрожди, те произвеждат пивки бири с профил близък до лагерния...

Допълнително - заради ниската си склонност да флокулират - US-05 остават активни и запазват плавателност във ферментора дълго време след приключване на бурната ферментация, като по този начин бирата се изчиства по-бързо от нежеланите "зелени" привкуси по време на отлежаването.

  

© Hops Shop BG, 2024