PrimeTime Kellerbier - Marzen (2023-1)
2024-06-07 15:32:37 2915
Стила Марцен е бира, за която много се говори, но малко хора са опитвали.
Името Marzen идва от периода, в който едно време са я варили (през Март) като това е последната бира, която са правили преди времето да се затопли и да стане неподходящо за варене и най-вече - за отлежаване на бира.
Съответно - Марцена е бил и последната бира, която се е задържала в бъчвите преди началото на следващия сезон - затова през Октомври, когато са изпразвали бъчвите, за да ги напълнят през новия сезон - са изпивали доста от нея.
Традиционно - Марцен е била и бирата на Октоберфест - не знам кога е била сервирана там за последно, но сега определено вече е много трудна за намиране...
Рецептата по-долу е наша интерпретация на прочетеното за стила, като състава е оптимизиран за варилка с обем 30-40 литра.
Имайте предвид обаче, че при 30 литровата варилка (в моя случай - Grainfather 30) трябва доста да се внимава с кипенето и да се обира редовно пяната, защото течността е много малко под ръба на съда...
Забележка: За бърза поръчка на рецептата - може да използвате линковете от имената на съставките по-долу или да използвате артикул You Order . В този случай - в текстовото поле напишете PrimeTime Marzen 2023-1 и укажете дали искате всичко, дали искате само малц, и дали искате друго общо количество!
Успех с варенето !
Мал
Съставки (за 30 - 40 литров съд):
Малц | Количество | % | Алтернативи: |
2,25
kg | 34-35% | Виенски малц от друг производител
| |
2,25
kg | 34-35% | Weyermann
Munich Type I Best Munich Viking Munich
Light | |
900 g | 13-14% | Weyermann
CaraRed Best Caramel Aromatic Viking Caramel
50 | |
900 g | 13-14% | Weyemann
Melanoidin Best Melanoidin Viking Red Ale | |
90 g | 1,4% | Целта на киселия малц е да изсветли цвета и да
засили червените тонове… | |
(phenols 1,2 – 4 ppm) | 90 g (max) | 1-1,3%, | Целта на пушения малц е да придаде пикантност,
без реално да се усеща пушен привкус, затова използвайте малко количество… |
ОБЩО: | 6,480 kg |
|
|
Вода за майшуване: 24-25 литра
Схема на майшуване:
Температура | Описание | Минути |
48 оС | mash-in | 10 |
52 оС | протеаза | 15 |
62 оС | β-амилаза | 30 |
67 - 68 оС | β + α | 45 |
72 оС | α-амилаза | 15 |
78 оС | mash-out | 5 |
Плътност преди промиване: 15-16 оP
Вода за промиване: 18 - 19 литра @ 80 оС
Обем за варене: прибл. 30 литра
Време за варене - 60 мин
Хмел (общо около 115 -120 mgA / L):
горчив: Magnum 16,5 % α => 21 - 22 g
ароматичен: Tettnanger 5,1 % α => 15 - 20 g
5 мин от начало на варенето 50% от Magnum (10 - 11 g)
30 мин от началото 50% от Magnum (10 -11 g)
50 мин от началото (т.е. 10 мин преди края) 100% от Tettnanger (15 - 20 g)
Краен ектракт: 12-13 оP
Дрожди:
Температура на ферментация 13-14 оС
...ако не разполагате с възможност да поддържате ниска температура за лагерна ферментация, може да използвате дрожди с горна ферментация Fermentis Safale US-05и температура на ферментация 18-20 оС.
С тях ще получите резултат близък до S-23 и достатъчно близък до първоначалния замисъл на рецептата.
Тъй като US-05 имат широк температурен диапазон с висока атенуация, не дават фенолен привкус и произвеждат относително малко плодови естери за ейлови дрожди, те произвеждат пивки бири с профил близък до лагерния...
Допълнително - заради ниската си склонност да флокулират - US-05 остават активни и запазват плавателност във ферментора дълго време след приключване на бурната ферментация, като по този начин бирата се изчиства по-бързо от нежеланите "зелени" привкуси по време на отлежаването.
© Hops Shop BG, 2024