Във връзка с преминаването на счетоводния ни софтуер към друга валута, няма да обработваме поръчки получени от 19ти Декември 2025 до 9ти Януари 2026.

Поръчките получени през този период ще бъдат обработени приоритетно след 10ти Януари 2026.

PrimeTime Kellerbier - Pils (2023-2)

PrimeTime Kellerbier - Pils (2023-2)

2024-06-10 19:59:02 4581




Това е една моя любима рецепта, която първите няколко пъти варих с Weyermann Bohemian Pils.

Тогава нямаше много информация за този малц и чак впоследствие разбрах, че е предвиден за декокция, съответно - съдържа малко повече протеини от стандартния пилз на Weyermann.

Ефекта върху моите варки беше, че първоначално загаряха и ставаха мноого дълги. Проблема поизчезна, когато започнах да правя по-дълга протеинова пауза и като добавях и пауза на 55 оС. Загарянето си оставаше, но вече не толкова силно, че да изключи машината. За сметка на това - вкуса беше чудесен, а chill haze почти нямаше.

Миналата година сварих за първи път рецептата с Chateau Pils 2RS и се получи доста добре, без да правя пауза на 55 оС. 

Имайте предвид, че белгийския малц като цяло е малко по-модифициран от немския, затова - ако я варите с класически немски пилзенски малц, препоръчвам да добавите 10 минутна пауза на 55оС. Същото важи и ако искате да пиете по-бистра студена бира (аз лично не я пия много студена и при моите условия бирата си остава бистра...).

Рецептата по-долу е оптимизирана за варилка с обем 30-40 литра като при 30 литровата варилка трябва доста да се внимава с кипенето и да се обира редовно пяната, защото течността е много малко под ръба на съда... 

Забележка: За бърза поръчка на рецептата - може да използвате линковете  от имената на съставките по-долу или да използвате артикул You Order . В този случай - в текстовото поле напишете PrimeTime Pils 2023-2 и укажете дали искате всичко, дали искате само малц, и дали искате друго общо количество!

Успех с варенето !


Съставки (за 30 - 40 литров съд):

 

Малц

Количество

%

Алтернативи:

Chateau Pils 2RS

4,500 kg

69-70%

 

Пилзенски малц

от друг производител

 

Chateau Clair

900 g

13-14%

 

Weyermann CARAPILS

Best Caramel Pils

Viking Carabody

 

Chateau Blond

900 g

13-14%

 

Weyermann CARAHELL

Best Caramel Hell

Viking Caramel 30

 

Chateau Acid

100 g

1,5%

 

 

ОБЩО:

6,400 kg

 

 

 

Вода за майшуване: 24-25 литра

Схема на майшуване:


Температура

Описание

Минути

48 оС

mash-in

10

52 оС

протеаза

15

62 оС

β-амилаза

30

67 - 68 оС

β + α

45

72 оС

α-амилаза

15

78 оС

mash-out

5

 

Плътност преди промиване: 15-16 оP

Вода за промиване: 18 - 19 литра @ 80 оС

Обем за варене: прибл. 30 литра 


Време за варене - 60 мин


Хмел (общо около 150 mgA / L - не включва късните добавяния):  

Perle 11% α => макс 50 g 

5 мин от начало на варенето 40% (2/5) от Perle (20 g)

30 мин от началото 40% (2/5) от Perle (20 g)

50 мин от началото (т.е. 10 мин преди края) 20% (1/5) от Perle (10 g) 


Краен ектракт: 12-13 оP


Дрожди:

Fermentis SAFLAGER S23

Температура на ферментация 13-14 оС


...ако не разполагате с възможност да поддържате ниска температура за лагерна ферментация, може да използвате дрожди с горна ферментация Fermentis Safale US-05 и температура на ферментация 18-20 оС.

С тях ще получите резултат близък до S-23 и достатъчно близък до първоначалния замисъл на рецептата.

Тъй като US-05 имат широк температурен диапазон с висока атенуация, не дават фенолен привкус и произвеждат относително малко плодови естери за ейлови дрожди, те произвеждат пивки бири с профил близък до лагерния...

Допълнително - заради ниската си склонност да флокулират - US-05 остават активни и запазват плавателност във ферментора дълго време след приключване на бурната ферментация, като по този начин бирата се изчиства по-бързо от нежеланите "зелени" привкуси по време на отлежаването.

  

© Hops Shop BG, 2024