!!! 50% ОТСТЪПКА за всички видове МАЛЦ, до изчерпване на наличните количествата от реколта 2022 (производство 2023). !!!

...

PrimeTime Kellerbier - Pils (2023-2)

PrimeTime Kellerbier - Pils (2023-2)

2024-06-10 19:59:02 1044




Това е една моя любима рецепта, която първите няколко пъти варих с Weyermann Bohemian Pils.

Тогава нямаше много информация за този малц и чак впоследствие разбрах, че е предвиден за декокция, съответно - съдържа малко повече протеини от стандартния пилз на Weyermann.

Ефекта върху моите варки беше, че първоначално загаряха и ставаха мноого дълги. Проблема поизчезна, когато започнах да правя по-дълга протеинова пауза и като добавях и пауза на 55 оС. Загарянето си оставаше, но вече не толкова силно, че да изключи машината. За сметка на това - вкуса беше чудесен, а chill haze почти нямаше.

Миналата година сварих за първи път рецептата с Chateau Pils 2RS и се получи доста добре, без да правя пауза на 55 оС. 

Имайте предвид, че белгийския малц като цяло е малко по-модифициран от немския, затова - ако я варите с класически немски пилзенски малц, препоръчвам да добавите 10 минутна пауза на 55оС. Същото важи и ако искате да пиете по-бистра студена бира (аз лично не я пия много студена и при моите условия бирата си остава бистра...).

Рецептата по-долу е оптимизирана за варилка с обем 30-40 литра като при 30 литровата варилка трябва доста да се внимава с кипенето и да се обира редовно пяната, защото течността е много малко под ръба на съда... 

Забележка: За бърза поръчка на рецептата - може да използвате линковете  от имената на съставките по-долу или да използвате артикул You Order . В този случай - в текстовото поле напишете PrimeTime Pils 2023-2 и укажете дали искате всичко, дали искате само малц, и дали искате друго общо количество!

Успех с варенето !


Съставки (за 30 - 40 литров съд):

 

Малц

Количество

%

Алтернативи:

Chateau Pils 2RS

4,500 kg

69-70%

 

Пилзенски малц

от друг производител

 

Chateau Clair

900 g

13-14%

 

Weyermann CARAPILS

Best Caramel Pils

Viking Carabody

 

Chateau Blond

900 g

13-14%

 

Weyermann CARAHELL

Best Caramel Hell

Viking Caramel 30

 

Chateau Acid

100 g

1,5%

 

 

ОБЩО:

6,400 kg

 

 

 

Вода за майшуване: 24-25 литра

Схема на майшуване:


Температура

Описание

Минути

48 оС

mash-in

10

52 оС

протеаза

15

62 оС

β-амилаза

30

67 - 68 оС

β + α

45

72 оС

α-амилаза

15

78 оС

mash-out

5

 

Плътност преди промиване: 15-16 оP

Вода за промиване: 18 - 19 литра @ 80 оС

Обем за варене: прибл. 30 литра 


Време за варене - 60 мин


Хмел (общо около 150 mgA / L - не включва късните добавяния):  

Perle 11% α => макс 50 g 

5 мин от начало на варенето 40% (2/5) от Perle (20 g)

30 мин от началото 40% (2/5) от Perle (20 g)

50 мин от началото (т.е. 10 мин преди края) 20% (1/5) от Perle (10 g) 


Краен ектракт: 12-13 оP


Дрожди:

Fermentis SAFLAGER S23

Температура на ферментация 13-14 оС


...ако не разполагате с възможност да поддържате ниска температура за лагерна ферментация, може да използвате дрожди с горна ферментация Fermentis Safale US-05 и температура на ферментация 18-20 оС.

С тях ще получите резултат близък до S-23 и достатъчно близък до първоначалния замисъл на рецептата.

Тъй като US-05 имат широк температурен диапазон с висока атенуация, не дават фенолен привкус и произвеждат относително малко плодови естери за ейлови дрожди, те произвеждат пивки бири с профил близък до лагерния...

Допълнително - заради ниската си склонност да флокулират - US-05 остават активни и запазват плавателност във ферментора дълго време след приключване на бурната ферментация, като по този начин бирата се изчиства по-бързо от нежеланите "зелени" привкуси по време на отлежаването.

  

© Hops Shop BG, 2024