PrimeTime Kellerbier - Pils (2023-2)
2024-06-10 19:59:02 1147
Това е една моя любима рецепта, която първите няколко пъти варих с Weyermann Bohemian Pils.
Тогава нямаше много информация за този малц и чак впоследствие разбрах, че е предвиден за декокция, съответно - съдържа малко повече протеини от стандартния пилз на Weyermann.
Ефекта върху моите варки беше, че първоначално загаряха и ставаха мноого дълги. Проблема поизчезна, когато започнах да правя по-дълга протеинова пауза и като добавях и пауза на 55 оС. Загарянето си оставаше, но вече не толкова силно, че да изключи машината. За сметка на това - вкуса беше чудесен, а chill haze почти нямаше.
Миналата година сварих за първи път рецептата с Chateau Pils 2RS и се получи доста добре, без да правя пауза на 55 оС.
Имайте предвид, че белгийския малц като цяло е малко по-модифициран от немския, затова - ако я варите с класически немски пилзенски малц, препоръчвам да добавите 10 минутна пауза на 55оС. Същото важи и ако искате да пиете по-бистра студена бира (аз лично не я пия много студена и при моите условия бирата си остава бистра...).
Рецептата по-долу е оптимизирана за варилка с обем 30-40 литра като при 30 литровата варилка трябва доста да се внимава с кипенето и да се обира редовно пяната, защото течността е много малко под ръба на съда...
Забележка: За бърза поръчка на рецептата - може да използвате линковете от имената на съставките по-долу или да използвате артикул You Order . В този случай - в текстовото поле напишете PrimeTime Pils 2023-2 и укажете дали искате всичко, дали искате само малц, и дали искате друго общо количество!
Успех с варенето !
Съставки (за 30 - 40 литров съд):
Малц | Количество | % | Алтернативи: |
4,500
kg | 69-70% | Пилзенски малц от друг производител
| |
900 g | 13-14% | Weyermann CARAPILS Best Caramel
Pils Viking Carabody | |
900 g | 13-14% | Weyermann CARAHELL Best Caramel Hell Viking Caramel 30 | |
100 g | 1,5% |
| |
ОБЩО: | 6,400 kg |
|
|
Схема на майшуване:
Температура | Описание | Минути |
48 оС | mash-in | 10 |
52 оС | протеаза | 15 |
62 оС | β-амилаза | 30 |
67 - 68 оС | β + α | 45 |
72 оС | α-амилаза | 15 |
78 оС | mash-out | 5 |
Плътност преди промиване: 15-16 оP
Вода за промиване: 18 - 19 литра @ 80 оС
Обем за варене: прибл. 30 литра
Време за варене - 60 мин
Хмел (общо около 150 mgA / L - не включва късните добавяния):
5 мин от начало на варенето 40% (2/5) от Perle (20 g)
30 мин от началото 40% (2/5) от Perle (20 g)
50 мин от началото (т.е. 10 мин преди края) 20% (1/5) от Perle (10 g)
Краен ектракт: 12-13 оP
Дрожди:
Температура на ферментация 13-14 оС
...ако не разполагате с възможност да поддържате ниска температура за лагерна ферментация, може да използвате дрожди с горна ферментация Fermentis Safale US-05 и температура на ферментация 18-20 оС.
С тях ще получите резултат близък до S-23 и достатъчно близък до първоначалния замисъл на рецептата.
Тъй като US-05 имат широк температурен диапазон с висока атенуация, не дават фенолен привкус и произвеждат относително малко плодови естери за ейлови дрожди, те произвеждат пивки бири с профил близък до лагерния...
Допълнително - заради ниската си склонност да флокулират - US-05 остават активни и запазват плавателност във ферментора дълго време след приключване на бурната ферментация, като по този начин бирата се изчиства по-бързо от нежеланите "зелени" привкуси по време на отлежаването.
© Hops Shop BG, 2024